Про це повідомляє македонське агентство Meta.

За відповідну пропозицію проголосували 68 депутатів, проти – жоден, оскільки депутати опозиційної VMRO-DPMNE не були присутні на засіданні.

Водночас депутати відхилили запропоновані опозицією дві поправки, оскільки їх ініціатори не були присутні під час розгляду і не змогли дати відповідні пояснення.

Нагадаємо, 12 червня македонська та грецька сторони домовились щодо перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія.

Як писав «Вголос», раніше Македонія запропонувала новий варіант назви країни – «Республіка Ілінденська Македонія», щоб врегулювати міжнародний спір з Грецією, який блокує вступ країни до Європейського Союзу та НАТО.

Зазначимо, міждержавна суперечка щодо назви країни триває від 1991 року, коли одна з республік колишньої Югославії стала незалежною державою Македонією. Таку ж назву має регіон Греції, що межує з новою державою.

З 2005 року Греція блокує вступ Македонії до НАТО і Євросоюзу, оскільки не хоче, щоб якась країна носила назви грецького регіону.

Зараз триває процес із залагодження міждержавної суперечки. До пошуку компромісу долучилася й ООН. Представник ООН Метью Німец повідомляв, що серед п'яти варіантів нової назви були «Північна Македонія» та «Нова Македонія». Усі варіанти містять слово «Македонія». У Греції їх назвали неприпустимими компромісами.

ІА "Вголос": НОВИНИ