Тож у межах проекту «Від книги до мети» із мовознавцем Іриною Фаріон та публіцистом Миколою Тимошиком говорили про досі невідому працю Івана Огієнка, а також – про труднощі роботи із архівними документами.

«З Америки привіз сенсацію. У містечку Барнбрук від однієї давньої мігрантки я отримав книжку, яка називається «Українська культура». Ми звикли до «Української культури» Огієнка, яка на 300 сторінок, а про цю книжку не знає ніхто. Вона вийшла рівно 100 років тому – як перша лекція молодого Огієнка. Безумовно, я її перевидам», – розповів Микола Тимошик.

Ірина Фаріон додала – саме Іван Огієнко заклав основи українського правопису:

«Осягнути усе те, що написав за своє життя Іван Огієнко, майже неможливо. Його праці  –  надзвичайно відкриті і доступні для кожного. Огієнко вчить нас правильної термінологічної бази, він заклав основи сучасного українського правопису».

Попри те, що архівні документи повертають нації історичну пам'ять, держава все ж ускладнює роботу із ними.

«Хочу зауважити, чому держава ускладнює роботу із архівними документами. Тому що архівні документи повертають нам історичну пам'ять та свідомість. А людина, яка це має – є вільною і незалежною. Державі такі люди не потрібні, їй потрібні механічні гвинтики, якими дуже легко керувати», – підкреслила Ірина Фаріон.

Микола Тимошик пояснює – із архівними документами справді непросто працювати, адже для цього потрібні, насамперед, власні кошти:

«Насправді з архівними документами працювати непросто. Здавалося б, що ми все повідкривали – і ніби ми туди допущені, але нинішня держава понавигадувала різні правила, за якими отримати такий документ є непросто. Це, очевидно, одна з відповідей на запитання, чому наші молоді історики пишуть теми дипломних робіт, магістерських чи кандидатських з інтернету».

За видачу архівного документу доведеться викласти від 48 копійок до 12 гривень:

«За видачу будь-якого архівного документу держава бере гроші. По різному – від 48 копійок за одну справу до 12 гривень за фотографування, а якщо це обласний архів, то 5-8 гривень. Дуже багато дослідників спробують хоча би написати історію свого села? От уявіть собі, якщо я перелопатив там десятки справ і тисячі документів – скільки треба особистих коштів виділити для того, щоб витягнути на світ Божий і сфотографувати».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ