Мінекономрозвитку прогнозує інфляцію в Україні за підсумками 2017 року на рівні 11,2%. Про це повідомляє прес-служба відомства.

«Прогноз інфляції по року залишається без змін. Річний показник (грудень до грудня) очікується на рівні 11,2%», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за даними міністерства, у травні цьогоріч інфляція становила 1,3%. Таким чином, з початку року інфляція в Україні склала 6,2%.

«Найбільше у травні подорожчали овочі й фрукти, зокрема сезонні (нового врожаю) та ті, що складають так званий «борщовий набір», через зниження їх запасів. Негативний вплив спричинили й втрати, понесені внаслідок жорстких погодних умов навесні», – зазначили у відомстві.

Водночас там повідомили, що у травні суттєво подешевшали яйця – на 13,4%, гречані крупи та молоко – на 3,3% та 2,1% відповідно.

«Позитивний ефект на показник інфляції мала відсутність тиску з боку монетарних факторів, стабілізація цін на пальне й виконання зведеного бюджету з профіцитом в обсязі 38,6 млрд грн за 4 місяці року. Невелике збільшення цін на газ для населення в ряді областей також не спричинило суттєвого впливу на інфляційний тренд», – прокоментували в Мінекономрозвитку.

Зауважимо, що Кабмін очікує на інфляцію у 12,9% за підсумками 2017 року. А от Нацбанк прогнозує уповільнення інфляції до рівня 9,1%. 

ІА "Вголос": НОВИНИ