Про це заявив на прес-конференції заступник міністра юстиції Денис Чернишов, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, проблема забезпечення збереження документів Національного архівного фонду останнім часом є дуже гострою.

«Результати виконання державними архівами програм здійснення контролю над наявністю, станом і рухом документів Національного архівного фонду на 2009-2019 роки говорять, що кількість справ, стан яких є незадовільним, потребують реставрації, ремонту, підшивки, дезінфекції, з кожним роком збільшується», - заявив Чернишов.

За його словами, виявлено близько 3 млн справ, які перебувають у незадовільному стані, а на їх реставрацію необхідні значні кошти та трудові ресурси.

«Найбільшою проблемою самостійного і безконтрольного, без будь-якого обмеження копіювання документів Національного архівного фонду є те, що незалежно від його способу, прискорюється процес руйнування матеріального стану документа», - підкреслив Чернишов.

Заступник міністра також підкреслив, що доступ до архівних документів не обмежується, а регламентується лише їх копіювання.

Також, він додав, що держава докладає зусиль для оцифровки архівних документів.

У свою чергу, глава Державної архівної служби Тетяна Баранова закликала громадськість поставитися до цієї ситуації з розумінням.

«Поки ми не оцифруємо всі документи, поки у нас не буде можливості надавати в електронному вигляді усі послуги, до чого ми прагнемо, і що ми хочемо зробити, доти у нас такі вводяться обмеження в частині копіювання», - завила глава архівної служби.

Також вона розповіла, що є факти, коли користувачі, працюючи з оригіналами, виривають листи і крадуть документи.

«Ми повинні робити свою справу, ми повинні зберегти той архівний фонд, який у нас є і який ми не можемо втратити», - підкреслив Чернишов.

Як повідомлялося, Український інститут національної пам'яті (УІНП) просить Мін'юст і Держархівслужбу скасувати обмеження на копіювання інформації в архівах.

У червні 2018 року Мін'юст вніс зміни в порядок користування документами Національного архівного фонду, що належать державі, територіальним громадам, згідно з яким обмежено можливості користувачів копіювати архівні документи.

Зокрема, введені зміни забороняють копіювання власними технічними засобами документів великих форматів (більше А4) і справ з товщиною корінця більше 4 см, а також берестяних грамот, документів на пергаменті, рукописів, стародруків, документів зі згасаючим або слабоконтрастним текстом, документів, виконаних аквареллю, гуашшю, олівцем, вугіллям, залізо-галовим чорнилом, архівних фондів (нефондова колекція), колекцій в повному обсязі; вказано про неприпустимість копіювання інформації, що міститься в довідкових документах архіву; визначено, що копіювання здійснюється безконтактними мобільними копіювальними технічними засобами без штативів і з’ємних об'єктивів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ