Про це за підсумками вступної кампанії 2018 року розповіла в ефірі Еспресо.TV радник міністра освіти Іванна Коберник.

«76% випускників подали заяви до вишів. Хоча, якщо ми говоримо про потреби ринку праці, то це обернена ситуація. Насправді, потреба ринку праці така: 40% спеціальностей з вищою освітою і 60% спеціальностей, які вимагають професійної або професійно-технічної освіти», – зазначила Коберник.

За її словами, із цим «потрібно працювати», тобто батьки мають пояснювати своїм дітям усі недоліки і переваги як вищої, так і професійно-технічної освіти. Зокрема, робити акцент на факторі оплати праці, розмір якої є досить високим серед багатьох робітничих спеціальностей.

Наприклад, додала радник міністра, нині в Україні є надзвичайна потреба у фахівцях із сучасного сантехнічного обладнання.

«Це один із найбільших запитів і попитів на ринку праці. Адже будуються величезні офісні центри, нові споруди. Монтажник сантехнічних систем - це складна професія, яка вимагає знань, зокрема і матеріалознавства, і фізичних процесів. Щоб змонтувати велику систему опалення, водопостачання», - зауважила вона.

Зі свого боку, зазначила Коберник, Міністерство освіти активно реформує систему ПТУ «за тим же принципом, за яким реформується і українська школа».

ІА "Вголос": НОВИНИ