Про це повідомляє «Нова газета» і процитувала студентів.

«Залякувати почали знайомих моєї родини, які працюють у силових структурах. Прямо так і сказали: «Першими полетять ваші голови».

«Ти ж знаєш, тобі навесні здавати іспит, а мені в тебе його приймати».

«Помічник ректора показав кольорове фото: «Дивіться, ось ви заходите в корпус «Б» (відкриває іншу фотографію), а от ви завертаєте за ріг, а ось ви вішаєте оголошення на стенд».

«Випадково почув, як охоронець гуртожитку доповідає по телефону: «Ці двоє повернулись, розійшлися по кімнатах».

«Співробітник спецслужб спробував мене завербувати: просив поспостерігати за протестною активністю студентів і в разі чого доповідати йому про це».

Зазначається, що на вихідних під вікнами головної будівлі МДУ на Воробйових горах відкрилася фан-зона чемпіонату світу. Студенти і викладачі противилися цій події останні півроку: влаштовували мітинги і пікети, щоб конструкцію для розваги вболівальників перенесли з території навчального закладу. Було зібрано близько 15 тисяч підписів – безрезультатно. Діалог з керівництвом університету не вдався взагалі.

Джерело видання в керівництві одного з московських вишів підтвердило, що в МГУ, як і в багатьох інших державних вишах з часів СРСР, досі існують так звані «прикомандировані» співробітники Федеральної служби безпеки (КДБ). Як правило, офіцер спецслужби займає посаду помічника ректора.

«Ця система працювала не тільки для того, щоб виявляти інакомислячих, спостерігати за іноземними студентами, контролювати настрої студентського та професорського середовища. Говорячи радянською мовою, це була ще та «кузня кадрів» для самих спецслужб», – розповідає інший наш співрозмовник, колишній співробітник спецслужб.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ