Як повідомляє прес-служба міськради Миколаєва, лабораторно підтверджено діагноз у 24 людей, у тому числі у 3 дітей.

У більшості хворих, 56 людей, форма перебігу захворювання середньої важкості, у двох людей, у тому числі в 1 дитини, форма перебігу важка.

За результатами попереднього епідрозслідування встановлено загальний фактор, що міг сприяти розповсюдженню захворювання на гепатит А серед населення деяких районів Миколаєва, а саме: всі хорі вживали доочищену воду з пунктів розливу.

Епідрозслідування триває, додають у міськраді.

Станом на 5 січня повідомлялося, що захворіли 47 людей у Миколаєві та області. У Міністерстві охорони здоров’я України тоді заявили, що в Україні зареєстрували спалах вірусного гепатиту типу A, але запевнили, що епідемії цієї хвороби немає.

Поліція Миколаївщини відкрила кримінальне провадження через спалах вірусного гепатиту А в Миколаєві за статтею про «зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби».

Серед можливих шляхів зараження називають вживання неякісної води, харчів без належної термічної обробки та недотримання правил гігієни.

Вірусний гепатит A (раніше відомий як «хвороба Боткіна») – одне з інфекційних запалень печінки. Вірус-збудник передається через тісний контакт із хворою людиною або продукти харчування і воду.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі щорічно реєструється 1,4 мільйона випадків захворювання на вірусний гепатит A. Ефективним засобом запобігання інфекції є вакцина.

В Україні в останні роки відзначалося поступове зниження кількості таких хворих: 2–3 тисячі на рік.

За даними МОЗ, за 11 місяців 2017 року в Україні зареєстрували 29 спалахів вірусного гепатиту A, показники захворюваності не перевищили середніх багаторічних рівнів. Здебільшого спалахи були пов’язані з недотриманням заходів профілактики та порушенням протиепідемічного режиму на об’єктах, а також із недотриманням правил особистої гігієни самими хворими.

ІА "Вголос": НОВИНИ