Про багатоденну операцію, яку таємно провели ще на початку 2011 року, стало відомо вчора з публікації журналу Focus.

У збірці присутні роботи Пабло Пікассо, Анрі Матісса, Марка Шагала, Пауля Клеє, Оскара Кокошки, Еміля Нольде, Франца Марка, Макса Бекмана, Ернста Людвіга Кірхнера, Макса Лібермана і Альбрехта Дюрера. Протягом довгого часу колекція зберігалася «серед гір протухлої їжі та консервів десятирічної давності» в житлі Корнеліуса Гурліта, який успадкував колекцію від свого батька Гільдебранда Гурліта.

У вересні 2010 року Гурліт-молодший потрапив в поле зору поліції, і незабаром після цього в його квартирі, що знаходиться в мюнхенському районі Швабінг, провели обшук. Зараз полотна знаходяться на охоронюваному складі баварської митниці в Гархінгу (передмістя Мюнхена).

Повідомляється також, що прокуратура Аугсбурга веде щодо 80-річного чоловіка розслідування за підозрою в ухилянні від сплати податків. За даними Focus, він жив на виручку від продажу картин, причому одну з них встиг збути вже після обшуків.

Значна частина вилученого у Гурліта живопису в роки Третього рейху була оголошена «дегенеративним мистецтвом» і на цій підставі конфіскована у власників, і з того часу вважалась зниклою.

Як мінімум 200 робіт офіційно знаходяться в розшуку. Зокрема, повернення однієї з картин Матісса домагається дружина колишнього глави Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана і внучка колекціонера Поля Розенберга – Анна Сінклер.

Джерело: Inopressa

ІА "Вголос": НОВИНИ