Про це заявила заступник глави МЗС України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі «5 каналу».

«Зараз є штучно створене загострення в інформаційному полі питання Азову. Воно завжди існувало. Військова присутність в Азовському морі росіян більше нашої, це зрозуміло. По всіх канонах міжнародного морського права військові кораблі мають право зупиняти цивільні кораблі для огляду. Для цього не потрібні жодні мандати», - зазначила Зеркаль.

Заступник міністра також додала, що у разі, коли затримання суден «не перевищує розумний строк, немає скарг від капітанів, судновласників, в України є можливість сказати тільки, що ми «вважаємо».

«На підставі чого? На підставі інформації в ЗМІ, що є проблема з затримкою кораблів. Якщо у нас будуть матеріали, які нам дозволяють заявити протест проти затримання, ми будемо цим користуватися», - заявила Зеркаль.

При цьому заступник глави МЗС підкреслила, що наразі таких матеріалів немає.

«Ми всі використовуємо інформацію з відкритих джерел. А чи є в нас хоча б одна скарга від судновласника? Чи є в нас хоча б одна скарга від капітана цього судна, який був затриманий?... Наразі я бачу дуже багато спекуляцій навколо цього, і ... ми розуміємо, що будь-яке напруження в Азовському морі може призвести до неконтрольованих подій», - додала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ