Запаси плутонію, завдяки якому NASA відправляє ракети у космос, майже вичерпано, повідомляється у звіті урядового департаменту енергетики США, – пише ТСН.

Справа в тому, що усі запаси радіоактивного ізотопу плутонію-238, який є основним джерелом енергії для космічних місій, було зроблено ще в минулому столітті під час Холодної війни. І матеріалу вистачить на найближчі вісім років. А це може поставити під загрозу здатність NASA використовувати плутонієві батареї RPS як джерело енергії для майбутніх місій.

За словами фахівців, інженери мають в своєму арсеналі багато інших засобів живлення міжпланетних зондів, серед яких батареї, паливні елементи, сонячна енергія та ядерні реактори. Проте плутоній відрізняється від усіх компактністю батарей, періодом напіврозпаду ізотопу та чутливістю електроніки до електромагнітних полів.

«На дуже віддалену комету ми не зможемо сісти з сонячними батареями розміром з крила «Airbus». Тоді як радіоактивне джерело живлення повністю дозволяє це зробити», – підкреслила фахівець NASA Джесіка Саншайн.

Востаннє плутоній у США виробляли 1988 року. 1992 року було підписано п'ятирічний договір про покупку ізотопу у Росії. А 2012 року американцям вдалося навіть отримати фінансування для відновлення виробництва плутонію-238. Однак обсяги виробництва все одно виявилися недостатніми. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ