У НАТО закликали РФ суворо дотримуватися угоди щодо ракет середньої і меншої дальності.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг в інтерв'ю німецькому Bild, – пише ТСН.

«Росія, модернізуючи свої ядерні сили і проводячи навчання з ядерною зброєю, ризикує розв'язати новий виток гонки ядерних озброєнь в Європі», – вважає він.

За словами Столтенберга, згідно з даними США, Росія розробляє нову ракету середньої дальності, що є порушенням договору щодо ракет середньої і меншої дальності (РСМД) від 1987 року.

«Такі дії Росії «викликають тривогу» у всіх партнерів НАТО», – додав генсек Альянсу.

Окрім цього, Столтенберг закликав Кремль суворо дотримуватися умов договору щодо РСМД, який забороняє розміщення нових ракет на європейській частині і є важливою складовою частиною підтримання миру на континенті.

Нагадаємо, раніше США опублікували оновлену ядерну доктрину Nuclear Posture Review, в якій викладено плани Пентагону за адміністрації Дональда Трампа щодо ядерної зброї. Документ серед іншого аналізує поточні ядерні загрози США у світі та закликає до модернізації ядерного арсеналу країни. Ідеться передовсім про КНДР, Іран і Китай, проте найбільше уваги приділено Росії.

Пентагон пропонує в цьому документі розбудовувати нові, малопотужні ядерні бомби, оскільки, на думку відомства, Росія вважає, що зброя США надто потужна для використання через потенційні руйнівні наслідки. Такі бомби можна буде запускати з субмарин чи кораблів, а отже, Вашингтону не обов'язково буде покладатися на розміщення арсеналу в Європі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ