Так звані розумні вікна можна буде придбати вже в цьому році, пишуть Фінансові новини.

Як кажуть розробники, сонячна енергія поглинається завдяки рідині, яку додають під час виготовлення скла. В результаті можна регулювати освітлення і обігрівати будівлі.

Завдяки впровадженню спеціальної рідини вікно дозволяє затемнювати скло за допомогою кнопки, а його поверхня збирає теплову енергію сонячних променів. За словами координатора проекту, використання рідин у вікнах і фасадах є головною особливістю проекту.

В останніх прототипах в рідину додають наночастинки заліза, які можуть бути вилучені за допомогою магніту. Залежно від кількості частинок заліза рідина набуває різних відтінків сірого. В результаті, можна контролювати освітлення, а також збирати сонячне тепло і використовувати його для обігріву приміщення.

За словами координатора проекту, ефективність системи можна порівняти з традиційними сонячними тепловими установками. До того ж, вікнам не потрібне підключення електрики. Перевага великомасштабних рідинних вікон полягає в тому, що вони можуть замінити системи кондиціонування повітря і системи регулювання денного світла.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ