Таке рішення видав Європейський суд, після розгляду скарги Єврокомісії про неодноразове ігнорування захисту якості повітря в своїх містах, повідомляють «Подробности».

У деяких великих містах Німеччини вже з'явилися дорожні знаки, що забороняють рух дизельних автомобілів. Легальними залишаються тільки автомобілі, двигуни яких відповідають екологічним вимогам Євро 6.

З 15 мільйонів дизельних автомобілів у Німеччині тільки 2,7 мільйона відповідають вимогам Євро 6, які поетапно вступили в силу в 2014 році. І тепер муніципалітети Гамбурга, Мюнхена і Штутгарта самі можуть заборонити рух цієї техніки в своїх містах.

Справа в тому, що саме в цих містах, серед десятків інших в Німеччині, перевищені норми по викидах оксиду азоту, на що не раз звертала увагу європейська комісія. Саме вона порекомендувала прибирати старі автомобілі з німецьких доріг поетапно. Такий спосіб рекомендує і суд.

Першими під заміну потраплять машини з двигунами, що відповідають вимогам Євро 4. В Європі цей стандарт був замінений Євро 5 ще в 2009 році. Така техніка вже не випускається, але продовжує експлуатуватися.

Німецькі автовиробники розробили програму з доопрацювання щодо старих двигунів. Але для її впровадження потрібно вкласти 14,5 мільярдів євро, чого робити ніхто не поспішає. Тепер же ситуація безвихідна. У Гамбурзі вже встановлюються знаки, що забороняють рух дизельного транспорту в центрі міста. Деякі муніципалітети просять відтермінувати введення заборони автомобілів, що відповідають стандарту Євро 5, до 1 вересня 2019 року.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ