[media=139506,139507,139508] 

Обвалення грунту сталося на початку травня на фермі на Північному острові Нової Зеландії, після сильної зливи, пише «НВ» з посиланням на «Science Alert».

Помічник фермера натрапив на провал в кінці минулого тижня, ще до світанку, коли вирушив доїти корів. Лише пізніше, коли зійшло сонце, стала помітною ширина прірви. На думку вчених, оголилися породи віком 60 тисяч років.

«Найбільша тріщина з тих, що я бачив до цього, була розміром рази в три менше, ніж та, яка утворилася зараз, так що це дійсно дуже важливо», – сказав експерт-вулканолог Бред Скотт з геофізичної фірми GNS Science.

За словами фахівців, тріщина на Північному острові є найбільшим яром в Новій Зеландії. Розмив вапняку відбувався, ймовірно, протягом століть, в результаті чого під грунтом утворилися великі пустоти.

За словами Бреда Скотта, аналогічні тріщини в цій місцевості – не рідкість. Як правило, вони виникають в результаті проливних дощів, які вимивають вапнякові відкладення під поверхнею землі, утворюючи гігантські порожнини, які в певний момент оголюються.

«Те, що я бачу на дні цієї свердловини, – це початкове 60000-літнє вулканічне родовище, яке утворилося з кратера», – сказав Скотт.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ