Про це повідомляє Ілля Лукаш у «ЦРУ», пишуть Наші гроші.

У вересні 2017 році на території Одеського порту відкрили «Автохаб», який мав пришвидшити розмитнення авто.  Це був пілотний проект, до відкриття якого долучився прем’єр-міністр Володимир Гройсман, запевняючи, що в такому єдиному вікні хабарі неможливі. Причому, «Автохаб» розмістили на території скандального «Євротерміналу», де третій рік монопольно збирають гроші за проїзд.

За інформацією «ЦРУ», перші півтора-два місяці «Автохаб» працював прозоро, і оформити ввезену автівку можна було швидко – протягом дня. Але в подальшому до членів Громадської ради при ДФС Одеської області почали надходити скарги на роботу «Автохабу». Йшлося про маніпулювання чергою, точніше електронною системою подачі декларацій на розмитнення автомобілів, які подають одразу після появи авто в Одеському порту.

З’ясувалося, що для фізичних осіб швидко – протягом дня – можна оформити документи і отримати очікуваний автомобіль лише якщо звернутися до «Південної Пальміри». Інакше розмитнення може зайняти від одного до півтора місяці. Зокрема, відомий автоблогер Олександр Куницький, який придбав за кордоном авто і не звернувся зо допомогою з розмитненням до посередників з Асоціації і власноруч займався оформленням свого автомобіля, зміг отримати автівку більше ніж за місяць.

За інформацією голови Асоціації міжнародних експедиторів України Віктора Берестенка, наразі близько 98% розмитнень в «Автохабі» відбувається за посередництва членів Асоціації «Південна Пальміра», до якої серед інших входить згадане ТОВ «Євротермінал». Причому брокерські послуги у «Пальміри» за одну автівку коштують $1200, в той час як у конкурентів $600.

Як з’ясував журналіст, більшість фізичних осіб звертаються саме до Асоціації через те, що її члени оформлюють хоча і дорого, але за добу, а конкуренти дешевше, але їх оформлення може зайняти до 1,5 місяця. Причому, митна вартість автомобілів, якими займається «Пальміра», може бути вдвічі меншою від ціни, за яку вони були куплені закордоном.

Про маніпуляції із заниженням митної вартості гравці ринку дізналися випадково. Один з клієнтів спочатку прийшов оформлювати автомобіль до компанії, яка не входить до Асоціації, і показав інвойс з митною вартістю Ауді Q7 в $37 тис. Втім, він швидко забрав документи і оформив авто вже через «Пальміру» за іншою ціною. Брокери написали запит до ДФС і дізнались, що декларант заявив митну вартість Ауді Q7 у розмірі $21 тис. Тобто зменшення митної вартості Ауді удвічі перекрило сплату брокерських послуг у розмірі $1200.

«ЦРУ» отримала внутрішню базу даних Одеської митниці із вартістю автівок, які пройшли через «Автохаб», і встановила різницю цін, за які українці купляли авто на аукціоні в США, та за якою вже розмитнювали в Україні. Так, Volvo XC90 T6, ціна якої на аукціоні склала $20 тис, була розмитнена за $12 тис. Mersedes Metris при мінімальній ціні у $18 тис був оцінений одеськими митниками за $9,5 тис. Пошкоджений Infiniti Q60 Premium 2017 р. за акційною ціною у $40 тис був оцінений у $15 тис.

За даними Одеської митниці, через «Автохаб» щомісяця проходить близько 2 тис авто. Відповідно, за розрахунками журналіста, компанії, які входять в Асоціацію і беруть $1200 за оформлення одного авто, можуть отримувати до 6 млн грн. на місяць. А якщо взяти до уваги, що на митниці вартість занижується від третини до половини, і врахувати, що через діяльність «Автохабу» до бюджету надходить 140-150 млн грн. на місяць, то вийде, що держава недоотримує щонайменше 100 млн грн.

Асоціація «Південна Пальміра» створена наприкінці 2017 року. Вона знаходиться за однією адресою з  «Промотрейдінг». Гендиректором «Пальміри» та засновником «Промотрейдінгу» є Дмитро Шильцин, президент Асоціації – Олександр Едельман. Едельман – помічник нардепа від Оппоблоку Миколи Скорика. Шильцин був офіційним спостерігачем від Оппоблоку на виборах 2015 р.

Крім ТОВ «Євротермінал», асоційованими членами Асоціації «Південна Пальміра» є ще 9 фірм: ПП «Аван-транс», ТОВ «Веданта-агро», ТОВ «Владі-транс», ТОВ «Дельфін-авто», ПП «Едвансс», ТОВ «Ніка марін ЛТД», ТОВ «Пік-тайм», ТОВ «Стар транс логістик», ПП «Трейд бізнес сервіс».

ІА "Вголос": НОВИНИ