Про це повідомляє secure.avaaz.org

У зверненні йдеться, що Василь Сліпак жив у Парижі майже двадцять років, виступав на сценах багатьох славетних театрів світу. Він не раз виступав і в Культурному центрі Посольства. Зокрема, згуртував, від початку війни, своїх колег‐музикантів у так звану «Музичну сотню», задля збору коштів на підтримку захисників України.

«Яскрава кар’єра та професійні перспективи не були для Василя найпершим пріоритетом, - йдеться у зверненні, - На першому плані для нього була доля Батьківщини, боротьба за її незалежність і суверенітет. У 2016 він долучився до загону добровольців та загинув 29 червня на Світлодарській дузі. Василь Сліпак став першим в історії України добровольцем, якого посмертно нагороджено Золотою Зіркою Героя.

Український Культурно‐інформаційний центр у Парижі грає визначну роль в інформуванні французів про події в Україні та в роз’ясненні української позиції стосовно актуальних проблем сучасності. В Центрі відбуваються фотографічні та мистецькі виставки, присвячені, зокрема, й війні на Донбасі, окупації частини українських територій, організовуються конференції, що роз’яснюють політику декомунізації, яка здійснюється в Україні, проходять зустрічі з українськими та французькими письменниками, митцями, активістами кримськотатарського руху, адвокатами політв’язнів Кремля, правозахисниками, політиками... Під час гібридної війни, коли Росія відкрила вже другий культурний центр, у самому центрі Парижа, а також поставила до дії франкомовну версію телеканалу RT, значення своєрідного форпосту української комунікації, яким став Культурно-інформаційний центр, важко переоцінити».

Автори звернення вказують,  що в колах українських політиків обговорюється перспектива ліквідації Паризького Культурного центру, замість якого планується відкрити філію згаданого Інституту. «Цілком підтримуючи ідею заснування Українського інституту, разом з тим, хотіли б звернути увагу, що припинення діяльності Культурного центру в Парижі було б неймовірно шкідливим і спричинило б вакуум на період становлення нової структури у просуванні української культури за кордоном та відстоюванні українських інтересів в умовах гібридної війни.

Просимо Вас, шановний пане Міністре, не погоджуватися на ліквідацію Українського культурного центру в Парижі, а навпаки — максимально підтримати цю важливу інституцію та присвоїти їй ім’я Героя України Василя Сліпака. Вважаємо, що у той час, коли Росія невпинно збільшує свою присутність у такій впливовій європейській країні, як Франція, раптово зупинити налагоджену систему української комунікації було б неприпустимо», - йдеться у зверненні.

ІА "Вголос": НОВИНИ