[media=146902,146903,146904] 

Жалобну процесію, яка тривала близько чотирьох годин, очолив президент Франції Емануель Макрон, повідомляє Укрінформ.

«Нам ніколи не забути ні ім'я, ні голос Джонні Холлідея. Сьогодні вся наша країна перебуває в глибокій жалобі за ним», - сказав Макрон. Він також назвав творчість Холлідея «невід’ємною частиною» та «долею» Франції.

У МВС Франції повідомили, що процесія нараховує «сотні тисяч» людей. Порядок в центрі Парижа забезпечують півтори тисячі поліцейських.

Жалобна процесія розтягнулася на кілометри та пройшла Єлисейськими полями: від Тріумфальної арки до площі Згоди, потім до церкви Мадлен, де відбулася релігійна служба та прощання з Холлідеєм, в якій взяли участь дружина Джонні Холлідея з дітьми, його рідні, президент Макрон з дружиною, колишні президенти Франсуа Олланд та Ніколя Саркозі з дружинами. 

Багатотисячний натовп учасників прощання спостерігав за панахидою з гігантського екрану, оскільки церква не могла вмістити таку кількість людей. В паузах під час служби музиканти – колеги Холлідея виконували хіти співака. 

Шанувальники Холлідея почали збиратися на Єлисейських полях та біля церкви Мадлен з ночі й раннього ранку, щоб зайняти місце ближче до проїзду кортежу. 

Похоронна процесія такого масштабу відбувалася востаннє у французькій столиці в 1885 році, коли по Єлисейських полях несли труну з тілом Віктора Гюго. Також її порівнюють з днем, коли до Парижа з острова Святої Єлени в 1840 році було доставлено прах Наполеона, тоді віддати данину своєму імператорові на вулиці вийшли близько 800 тисяч людей.

Увечері в п'ятницю на Ейфелевій вежі в пам'ять про співака підсвічувалося «Дякуємо, Джонні».

Нагадаємо, що знаменитий французької рок-музикант Джонні Холлідей помер 6 грудня у віці 74 років. Справжнє ім'я співака - Жан-Філіп Смет. Він народився у Парижі 15 червня 1943 року. Французькі ЗМІ називають Холлідея «останнім ідолом Франції».

ІА "Вголос": НОВИНИ