Нещодавно в Галицькій ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбулася зустріч начальника податкової інспекції Парубій Олени Володимирівни з платниками єдиного внеску на тему: «Нові форми звітності єдиного внеску. Сервіс «Електронний кабінет платника» через який платники мають можливість підготувати, заповнити та надіслати звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новими формами».

Розпочинаючи зустріч Олена Парубій проінформувала, що за перше півріччя 2016 року платники Галицької ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області сплатили 1017527,1 тис. грн. єдиного внеску. Індикативні показники виконано на 41763,6 тис. грн., або на 140,3%. Приріст надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року склав 2,6 % або 25337,2 тис.гривень. Слід зазначити, що тільки за червень 2016 року до бюджету надійшло 187394,5 тис. гривень.

З 1-го січня 2016 року фізичні особи - підприємці та ті, хто провадять незалежну професійну діяльність, сплачують ЄСВ за ставкою 22%. Це передбачено Законом України від 24 грудня 2015 року № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

О.Парубій розповіла, що з 1-го липня 2016 року Звіти щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за звітний період «червень 2016 року» та наступні звітні періоди подаються платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 11.04.2016 р. №441.

Нові електронні формати Звіту розміщені на офіційному веб-порталі ДФС України в розділі «Електронна звітність»/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів.

Для подання Звіту в електронному вигляді за новими формами платникам єдиного внеску у випадку відсутності діючого Договору про визнання електронних документів з відповідним територіальним органом ДФС необхідно укласти такий Договір.

Відтепер звіт за попередній звітний період до 2016 року, який не подавався, подається до контролюючого органу за формою, що діяла з 1-го травня 2015 року та подається лише один раз за один звітний період.

З 1-го липня поточного року для платників єдиного внеску розширено функціонал електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (cabinet.sfs.gov.ua). Так, платники мають можливість підготувати, заповнити та надіслати звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за новими формами.

Нові можливості кабінету забезпечують повний спектр послуг для суб’єктів спрощеної системи оподаткування (І та ІІ група) щодо подання звітності відповідно до вимог чинного законодавства.

Користуючись режимом приватної частини «Введення звітності», платники мають змогу створити та надіслати до контролюючих органів в електронному вигляді:

- податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця та податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи – юридичної особи;

- податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (податковий розрахунок за ф. 1-ДФ);

- звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- повідомлення про прийняття працівника на роботу.

За результатами обробки звітності квитанції 1 та 2 розміщуються в режимі «Вхідні/вихідні документи» особистого кабінету.

Вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису. Його можна отримати у будь якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, а також безкоштовно в АЦСК Інформаційно - довідкового департаменту ДФС України (http://acskidd.gov.ua/).

Також, на веб-порталі ДФС України працює он - лайн сервіс «Реєстр страхувальників», завдяки якому платники єдиного внеску можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва. Для отримання інформації з Реєстру страхувальників достатньо знати ім’я, прізвище та по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта.

ІА "Вголос": НОВИНИ