На фото міністр національної оборони Польщі Антоні Мацєревич

Про це він заявив у понеділок, коментуючи вислання Ґлембоцького з Росії, повідомляє «Польське радіо».

«Це відомий історик, який займався, зокрема, тематикою, пов'язаною з органами безпеки радянської держави, дуже глибоко вивчаючи той апарат, а тому, я думаю, що це ворожий акт щодо тих істориків, котрі показують рівень залежності та поневолення поляків Радянським Союзом. Я так це пояснюю», – сказав міністр Антоній Мацеревич.

«Це спроба сказати, що люди, котрі представляють у своїх працях огляд того, чим насправді була радянська тоталітарна система, є небажаними для росіян», – додав він.

Водночас міністр застеріг, що «може бути дуже багато різних інтерпретацій», зважаючи на подробиці цієї справи, яких він не знає.

Нагадаємо, у неділю Інститут національної пам'яті Польщі повідомив, що у Москві ФСБ затримала польського історика, доктора наук Генрика Ґлембоцького і наказала йому виїхати з Росії протягом 24 годин. На думку Інституту, таким чином йому заблокували можливість працювати в російських архівах. Учений вже перебуває у Польщі. Справу відстежує Посольство Польщі в Росії.

Тим часом речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремлю невідомо про ситуацію з видворенням з Росії польського історика. Він запевнив, що такі рішення не приймаються у Кремлі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ