«Польське радіо» розповідає, що 24 травня Служба розшуку та ідентифікації польського Інституту національної пам'яті проведе археологічні роботи на кладовищі в Грушовичах в Підкарпатському воєводстві.

За словами віце-директора інституту Кшиштофа Швагжика, необхідно перевірити інформацію української сторони про те, що в місці, де раніше розташовувався пам'ятник УПА, перебувають останки бійців.

Швагжик зазначив, що якщо останки будуть виявлені, їх перепоховають в окремих могилах. 

«У цьому місці, як і у всій Польщі, точно не буде пам'ятника бійцям армії, відповідальної за вбивства поляків», – заявив він.

На його думку, встановлення пам'ятника УПА на початку 90-х років було помилкою.

Як писав «Вголос», на місці надгробного пам'ятника воякам Української повстанської армії, зруйнованого польськими шовіністами у квітні минулого року, вже цього місяця польська сторона запланувала розпочати пошуково-ексгумаційні роботи, не повідомивши про це Україну.

У розмові із кореспондентом «Вголосу» відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам'яті Святослав Шеремета заявив, що відповідно до міждержавної угоди польська сторона мала би погодити ці роботи з Україною, проте жодного звернення досі не було.

«Станом на сьогодні жодного звернення щодо початку проведення пошуково-ексгумаційних робіт до нас не надходило, ми довідалися про це із преси. Вважаю, що поляки мали б узгодити з українською стороною терміни проведення цих робіт і організацію спільної експедиції. З іншого боку, а як можна проводити спільну експедицію, якщо мені заборонений в'їзд до Польщі? Не виключаю, що вони організовують це свідомо, аби я не був присутнім під час робіт. Видається, що теперішня польська влада та польський Інститут національної пам'яті ставлять собі за мету знищити українські місця пам'яті в Польщі, які стосуються Української повстанської армії», – зазначив Святослав Шеремета.

Нагадаємо, 26 квітня 2017 року представники польських націоналістичних організацій розібрали надгробний пам'ятник воякам УПА на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля, який до цього вже плюндрували вандали. Тоді акція, яка відбувалася за згодою війта гміни Стубно і в яку не втручалася поліція, викликала рішучий протест Об'єднання українців у Польщі (ОУП).

Відомо, що упродовж 2014-2016 років на півдні Польщі знищено чи сплюндровано більше десяти місць пам'яті. В жодному із випадків зловмисників не було затримано. Часто інформація про це першою з'являлася на проросійських сайтах.

18 листопада 2017 року Святослава Шеремету не впустили до Польщі, звинувативши його у «нацизмі» і «пропаганді злочинних ідеологій».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ