Заборона ритуального забою худоби може також бути ще одним конфліктним пунктом між Польщею та Ізраїлем, адже кошерне м’ясо з РП у значній мірі потрапляє до Ізраїлю та єврейських общин в Європі, повідомляє Укрінформ.

Сейм Польщі наприкінці січня ухвалив законопроект про збільшення з двох до трьох років позбавлення волі для осіб за знущання над тваринами і з трьох до п'яти років - за знущання з особливою жорстокістю. Крім того, закон зобов’язує суди у вироках щодо таких осіб обов’язково передбачувати фінансові покарання від 1 тис. злотих до 100 тис. злотих (від 8 тис. грн до 800 тис. грн).

Сенат Польщі на засіданні в лютому вніс поправку до законопроекту нижньої палати парламенту. Вона передбачає, що суд зможе заборонити людині, яка знущалася над твариною з особливою жорстокістю, будь-які контакти з ними, тобто мати тварин вдома чи у праці.

У зв'язку з тим, що Сенат вніс в закон поправку, документ ще раз повернеться на розгляд Сейму, а потім потрапить на підпис президенту.

Законом заборонятиметься «неприродній» забій худоби і покарання для порушників цієї заборони у вигляді ув'язнення до чотирьох років і обмеження на вивезення з Польщі кошерного м’яса. Ця заборона може серйозно вдарити по єврейській общині в Європі та Ізраїлі, де масово продають кошерне м’ясо з Польщі.

Єврейські общини вже виступили проти цього закону і закликали уряд Ізраїлю зробити усе можливе, аби заблокувати його прийняття у нинішній версії, оскільки це суперечить свободі відправлення релігійних культів. У нещодавній статті у виданні «The Jerusalem Post» підкреслюється, що питання заборони ритуальною забою худоби поєднується з неприхильним ставленням поляків до євреїв, яке спостерігається останнім часом, зокрема у зв'язку з прийняттям закону про Інститут національної пам’яті РП.

Як повідомлялося, польський парламент проголосував за зміни до закону про ІНП 1 лютого, а 6 лютого його підписав президент Польщі Анджей Дуда і заявив, що направляє документ до Конституційного суду. Дуда сказав, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи не суперечить він статті Конституції щодо свободи висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Положення закону викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції. В Ізраїлі обурення викликало положення закону, яке передбачає покарання для усіх, у тому числі іноземців, за звинувачення, всупереч фактам, поляків та польську державу в Голокості та злочинах нацистів.

В Ізраїлі сприйняли цю поправку як бажання поляків «закрити рота» свідкам Голокосту та їхнім нащадкам і заборонити їм говорити правду про злочини поляків проти євреїв в роки війни.

У Польщі відкидають ці звинувачення, наполягаючи, що не йдеться про заборону критикувати окремих поляків, а народ і державу вцілому.

ІА "Вголос": НОВИНИ