Про це повідомляє Польське радіо.

Маґістрат має ідею, щоб у Вроцлаві була вулиця імені генерал-хорунжого Армії УНР Марка Безручка.

Генерал Безручко є символом доброї польсько-української співпраці і тому, на погляд представників органу міського самоврядування, він міг би стати покровителем однієї з вроцлавських вулиць на 100-річчя незалежності Польщі.

У 1920 році, будучи ще полковником, Марко Безручко командував 6-ю Січовою стрілецькою дивізією, яка разом із польською армією взяла Київ. Безручко також очолював героїчну оборону Замостя у боротьбі проти Червоної Армії і брав участь у розгромі Армії Будьонного під час битви під Комаровом, наголошує Яцек Оссовський, голова міської ради у Вроцлаві:

«Я дуже заохочую всіх ознайомитися з історією цієї людини, бо це надзвичайно цікава людина, яка може стати символом доброї військової співпраці між поляками та українцями в період 1918 року та польсько-більшовицької війни 1920 року».

Ідею міської ради підтримують українці, які мешкають у Вроцлаві, підкреслює журналіст Олександр Мартинюк:

«Мені дуже приємно, що у Вроцлаві одна з вулиць буде названа ім'ям українського героя. Я думаю, це справді дуже добра ідея, оскільки це поліпшить взаємини між Україною і Польщею. Приємно, що це вже чергова вулиця, яка пов'язана з Україною».

Вулиця генерала Марка Безручка, якого тлінні останки спочивають на православному цвинтарі у Варшаві, була б третьою вулицею у Вроцлаві, що пов'язана з Україною. Нині в столиці Нижньої Сілезії є вже вулиця Тараса Шевченка та вулиця Українська.

Армія УНР та Військо Польське разом воювали проти більшовиків у 1920 р. на основі Варшавської угоди, підписаної 21 квітня того ж року. 18 березня 1921 р. поляки та більшовики підписали Ризьку угоду і розділили між собою та окупували українські землі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ