У понеділок, 25 вересня, розпочинається Конгрес Ініціатив Східної Європи, дводенна зустріч дипломатів, експертів, працівників органів місцевого самоврядування та сектора НУО. Понад 1000 учасників з кількох десятків країн Європи в часі 25-26 вересня будуть проводити дискусії про найбільш актуальні проблеми цієї частини континенту.
Інаугураційні лекції виголошуватимуть: проф. Єжи Бузек – посол Європейського Парламенту, Рефат Чубаров – лідер кримських Татарів.
Серед спікерів Конгресу будуть між іншими:
Ришард Чарнецкі – Віце-президент Європейського парламенту,
Ян Пєкло – Посол Республіки Польща в Україні,
Вільям Томсон з Організації економічного співробітництва та розвитку
Славомір Новак–  Голова Державного агентства автомобільних доріг України.

VI Конгрес Ініціатив Східної Європи буде присвячений перспективам розвитку Центрально-Східної Європи та проблемам пов'язаним з розвитком міст і сіл, з урахуванням потреб жителів. Запрошені гості розглянуть майбутні місцеві ініціативи Любліна і сусідніх країн. У зв'язку з численними загрозами, яким піддається сучасна Центральна і Східна Європа, важливе місце буде відведено програмній лінії «Політика і безпека».
Особливе місце в програмі Конгресу займатиме семінар Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), який організовується спільно з Міністерством закордонних справ Польщі.
Прикладові теми дискусійних обговорень в ході шостого видання Конгресу Ініціатив Східної Європи:

Реформа українських дорожніх служб та створення якісних транспортних з'єднань з Польщею;
Інноваційне використання туристичного та культурного простору міст;
Інтереси держав у Східній Європі;
Соціальні медіа як інструмент «фейкових новин». Сучасна російська пропаганда;
Агломерація та регіональний транспорт;
Майбутнє розумних міст;
Комерціалізація науки та творчості.

Вся програма заходів доступна на веб-сайті: www.kongres.lublin.eu/program.
Столиця Східного Партнерства з Нагородою Ради Європи.

Під час події Люблін також отримає престижну нагороду Ради Європи, котра була признана за взірцеву міжнародну співпрацю та проєвропейські дії. Нагорода Європи 2017 – це найвищий ступінь в 4-рівневій шкалі нагород, котру присуджують кожного року Парламентарною Асамблеєю місту, яке є найбільш активним в просуванні європейських ідеалів. Кожного року нагороджується лише одне місто в цілій Європі та отримує триступеневу багаторічну кваліфікацію. Люблін є п'ятим польським містом, котре отримало цю відзнаку від Парламентарної асамблеї Ради Європи.

Згідно з думкою підкомісії до справ Європейської Нагороди – Люблін надзвичайно розвинув свою міжнародну співпрацю та відрізнився співпрацею з партнерськими містами, проявив зв'язки з закордонними регіональними спільнотами, а також був організатором проєвропейських подій. Комітет призначив відзнаку також за організацюію низки урочистостей, святкуючих День Європи ( такі як, наприклад, моделювання засідання Європейського Парламенту для молоді) чи культурних подій (Ніч Культури, Міжнародний фестиваль театрів танцю, Карнавал Майстрів мистецтва) та кожнорічних етапів Конгресу Ініціатив Східної Європи, а також за заслуги міста в висиланні гуманітарних конвоїв в Грузію та в Україну.
Нагорода Ради Європи буде вручена першого дня Конгресу Ініціатив Східної Європи.
 
Прес-служба Конгресу

Упродовж двох днів Конгресу Ініціатив Східної Європи діятиме Пресс-центр, призначений для журналістів, які висвітлюватимуть подію. Власне, там відбуватимуться зустрічі з найважливішими спікерами та гостями та журналістами.

Конгрес організовано за співпраці з Міністерством Закордонних Справ, Організацією Економічної Співпраці та Розвитку, Польським Інститутом Міжнародних справ, Інститутом Середньо-Східної Європи, Центром Східної Європи, люблінськими університетами та позаурядовими організаціями.

Під час конгресу також заплановані події в межах міста: вистави, музичні та кінематографічні презентації. Детальнішу інформацію можна знайти на трьохмовному сервісі http://www.kongres.lublin.eu та в соціальних мережах.

Контакт для журналістів:
Пресс-служба  KIEW,
Марек Таргоньскі  +48 731 155 335, [email protected]

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ