Про це повідомляє Лтава.

Раритет знайшли чорні археологи в Хмельницькій області. В посудині був схований і невеликий скарб – монети 17 століття. Саме по них і встановили вік знахідки. Полтавський  історик і археолог В’ячеслав Щерстюк придбав її за власні гроші і передав до краєзнавчого музею. Історики оцінили дарунок.  Адже в Україні в жодній музейній колекції немає такого експонату.

 «Це так званий польовий ректифікатор. По сучасному самогонний апарат, який використовувався для виготовлення міцних напоїв. Для цього застосовувалося сусло, так звана бражка. Яку потім заливали в от такі посудини, чани, казани. Накривали зверху ковпаками.  І з них уже виходив готовий продукт», - розповів В'ячеслав Шерстюк, завідувач відділом центру охорони та дослідження пам’яток
 Самогонний апарат, ровесник Богдана Хмельницького, пролежав у землі майже чотири століття. І тому потребує реставрації. Музейники шукають меценатів для того, щоб його  відреставрувати. А ще виготовити такий же, але вже в сучасних умовах - щоб скуштувати  напій, який пили люди тієї епохи. 
Єдиний схожий пристрій у повному екземплярі зберігається у Каролінському музеї в Стокгольмі.

ІА "Вголос": НОВИНИ