Про це в інтерв’ю «Вголосу» заявив директор музею Руслан Забілий:

«Це була спланована акція політичного характеру. Думаю, що він навіть не планував заходити до музею, йому це не цікаво. Однак йому потрібно було організувати політичне шоу. На запитання про окупацію Польщею 1918-го я відповів ствердно, тому це історичний факт. А очільник МЗС, безсумнівно, інших слів й не очікував. У цьому випадку міністр поводився абсолютно непрофесійно, нелогічно і недипломатично. Його метою була яскрава скандальна картинка для польських медій, десь в контексті того, що «я приїхав і розкажу українцям, якою має бути насправді їхня історія». У поляків є фантомні болі за втраченими територіями. Але ці фантомні болі лікуються правдою та історичними фактами. На жаль, це не завжди приємно для них – але нічого не вдієш».

Нагадаємо, під час офіційного візиту до Львова глава польського дипвідомства заявив представникам польських медіа, що Польща очікує від України реальних кроків щодо українсько-польського примирення у питаннях спільного історичного минулого і що українські пам’ятники, які збудовані в Польщі незаконно, без згоди польської влади, повинні бути визначені як нелегальні, а їхній демонтаж залежить від місцевого самоврядування.

«Ми є народом, який велику увагу приділяє тим, хто загинув, помер, і, очевидно, шануємо всі місця пам’яті. Ми є державою, яка хоче, щоб ці місця пошанування загиблих були впорядковані, згідно з польським законом. Ми не можемо шанувати ті пам’ятники, які нелегально встановлені. Маємо Інститут народної пам’яті (польський – ред.), який хоче співпрацювати з українським Інститутом і не має на це відповіді. Президент Анджей Дуда торік запропонував співпрацю президентові Петрові Порошенку, щоб налагодити співпрацю на кшталт Інституту Яд Вашем (меморіальної установи в Ізраїлі – ред.), щоб шукати людей, героїв, які допомагали один одному в важкі часи, рятували. На сьогодні ці пропозиції – без відповіді», – заявив польський міністр.

Також очільник МЗС РП спричинив гучний скандал, відмовившись відвідати музей «Тюрма на Лонцького» через позицію його директора.

ІА "Вголос": НОВИНИ