Як розповів скульптор Василь Гоголь, ідея спорудження пам’ятника братам Шептицьким виникла ще у 2009 році, однак кошти на ці роботи з’явилися лише минуло року. Спорудження пам’ятника тривало близько року.

Пам’ятник зображає сидячі постаті братів Шептицьких: Митрополит Андрей в архієрейських ризах із жезлом у руці та Блаженний Климентій в монашому одязі з хрестом у руках. Пам’ятник заввишки близько 4 метрів, він зроблений з натурального каменю та вапняку в важить понад 40 тонн.

«Я оцінюю Андрея Шептицького, як моноліт, як Сфінкса такого. Тому для мене однозначно було так передати: пам’ятник у формі піраміди і щоб він вписувався у модерні риси храмової композиції; сидяча поза братів, адже у всій літературі сказано, що Митрополит Андрей сидів, він правив на Святоюрській горі і білий камінь, звичайно. Хочу, щоб люди, дивлячись на пам’ятник, відчули всю велич і непохитність цих постатей», - пояснив Василь Гоголь.

На відкритті пам’ятника були присутні також депутати обласної ради Юрій Підлісний, Василь Пазиняк, Орест Шейка та Андрій Холявка.

Останній від імені голови Львівсько обласної ради, який «раптово захворів», привітав жителів села з річницею від дня народження Митрополита Андрея та відкриттям пам’ятника.

Не прибув на відкриття пам’ятника і безпосередній меценат спорудження Петро Писарчук. Замість нього подяку від архієпископа Львівського Ігоря (Возьняка) прийняв директор ринку «Південний» Іван Дідух.

ІА "Вголос": НОВИНИ