Про це та інше у розмовній студії «Правди. Наживо» говорили із відповідальним секретарем приймальної комісії ЛНУ ім. І. Франка Андрієм Гукалюком.

За його словами, хвилюватись абітурієнтам не варто, адже часу на реєстрацію електронних кабінетів та подання заяв є більш ніж достатньо: «Потрібно чітко розділяти етапи подання заяв. Перший розпочався 2 липня і триватиме до 25 – це реєстрація електронних кабінетів. Другий етап – це вже безпосередньо робота, пов’язана із поданням заяв. Вони подаються в електронній формі».

Також відповідальний секретар приймальної комісії зазначив, що такі проблеми із сайтом відбуваються щороку. Адже сервер не витримує навантаження через великий наплив абітурієнтів.

Обговорили із Андрієм Гукалюком і обмеження на те, скільки заяв можна подати у виші.

Як відомо, зараз їхню кількість зменшили до семи. «Минулого року було 9, але Міністерство освіти і науки проаналізувало, що за восьмим і дев’ятим пріоритетом практично ніхто не був рекомендований на бюджет. Хоча ми пропонували взагалі зменшити до 5», – зазначив він. Ще одним нововведенням є те, що відтепер вступники повинні самотужки рахувати середні бали атестату.

Втім, розраховувати на те, що можна «змахлювати», таки не варто: «Треба дуже уважно до цього ставитися, бо якщо вступник подає недостовірні дані, які впливають на конкурсний бал, то така особа може бути вилучена з наказу про зарахування». Розповів секретар приймальної комісії і про можливість подання до вишів заяви у паперовій формі. За його словами, таким чином зареєструватися зараз можуть лише певні категорії осіб: «Якщо в нас було понад 40 000 заяв, то з них лише 300 – в паперовій формі. Це категорії осіб, які можуть вступати за вступними іспитами чи за співбесідою».

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ