Так, законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо визначення та оподаткування окремих видів тютюнових виробів» (№ 8601) пропонується запровадити ставку акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, які містяться, у тому числі, в складі картриджів, заправних контейнерів, резервуарів та встановити її у розмірі 1,10 гривень за мілілітр. Про це передає Укрінформ із посиланням на сайт парламенту.

У пояснювальній записці зазначається, що оскільки запровадження ставок акцизного податку передбачає введення в українське законодавство поняття електронні сигарети, даним проектом закону пропонується комплексно врегулювати особливості виробництва та обігу електронних сигарет.

Окрім цього, законопроектом пропонується законодавчо визначити поняття «сигари», «сигарили», «малі сигари» та встановити заборону продажу електронних сигарет неповнолітнім, вимоги до маркування електронних сигарет та введення електронних сигарет на ринок.

У разі прийняття законопроекту він набуде чинності з 2019 року, крім змін до законодавства, які зобов'язують виробників та імпортерів електронних сигарет і заправних контейнерів повідомляти Держсанепідслужбу про будь-які вироби, які вони мають намір реалізовувати на території України та щодо зазначення на упаковках заправних контейнерів та електронних сигарет відомостей про інгредієнти. Пропонується, щоб ці зміни набули чинності через півроку з дня, наступного за днем опублікування закону.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його метою є запровадження акцизного податку на рідини, що містяться в електронних сигаретах, а також запровадження якісного та ефективного регулювання у сфері виробництва, обігу електронних сигарет наближеного до вимог законодавства Європейського Союзу. Очікується, що ухвалення закону збільшить доходи держбюджету.

ІА "Вголос": НОВИНИ