Існуюче покарання за порушення вимог законодавства під час поводження з відходами в Україні не виконує покладену на нього функцію, пише dt.ua.

Ускладнює ситуацію і те, що багато осіб, які діють всупереч встановленому порядку, залишаються непокараними. Як наслідок — щороку на території нашої держави утворюється понад 27,5 тис. несанкціонованих сміттєзвалищ, ліси перетворюються на смітники, а люди кидають папірці і недопалки просто посеред вулиці. Тому у Верховній Раді України зареєстровані законопроекти, спрямовані на боротьбу зі сміттям і охорону навколишнього середовища.

Про це у своїй статті пише Любомира Тимощук, експерт МБО «Екологія – Право – Людина» з правових питань проекту «Українське громадянське суспільство за європейське поводження з відходами».

Один з них – законопроект №6730. Депутати пропонують підвищити штрафи за викидання сміття з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів і трамваїв, а також за борт річкового і маломірного судна до 340-850 грн.

Інший законопроект (№8026) передбачає посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства та внесення змін майже в 50 статей Кодексу про адміністративні правопорушення в сфері охорони навколишнього середовища, зокрема й ті, що стосуються відходів. Так, пропонують значно збільшити штрафи за забруднення та псування земель (1700-6800 грн для фізичних осіб і 4250-8500 для посадових осіб), пошкодження лісу відходами (3400-6800 грн для фізичних і 5100-8500 для посадових осіб), засмічення лісу (5100-8500 для фізичних осіб і 8500-17000 для посадових) тощо.

«Таким чином, два згаданих законопроекти фактично доповнюють один одного, і за логікою їх слід розглядати і приймати паралельно», – вважає експерт.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ