Це випливає з так званих «Райських паперів» на сайті ICIJ, передає РБК-Україна.

Зокрема, йдеться про колишнього народного депутата від «Партії регіонів» і друга екс-президента Віктора Януковича Антона Пригодського та колишнього віце-прем'єр-міністра від «Радикальної партії» Валерія Вощевського.

За даними консорціуму журналістів, Пригодський рахується як єдиний акціонер ТОВ ТЮК, компанії, зареєстрованої на Мальті в 2013 році, основною діяльністю якої є «здійснення судноплавної діяльності», включаючи придбання суден. Згідно з фінансовою звітністю TUC, поданою у 2015 році, на 31 грудня 2014 року активи компанії оцінювалися приблизно в 6,6 млн доларів США. Він також повідомив, що втрати становили близько 25,1 тис. доларів, що дозволило йому не платити податки на прибуток у 2014 році згідно з документом.

Файл також показує, що TUC у липні 2015 р. погодився орендувати моторну яхту Santa Maria T, побудовану в Нідерландах, без імені користувача. За даними реєстру Мальти, в грудні 2015 року Пригодський став акціонером Ala Int. Ltd. Компанія була заснована в 2011 році і займалася декількома напрямками бізнесу, включаючи сільське господарство, управління майном та придбання прав інтелектуальної власності.

Своєю чергою, Вощевський числиться в реєстрі компаній Мальти як один із двох акціонерів та директорів Marfa Holding Ltd. З ним – громадянин Мальтійської Республіки Марвіч Борг. Марфі Холдинг був зареєстрований у Мальті 10 грудня 2013 року. У Вощевського – 1080 акцій, у Марвіча Борга – 120.

«Вощевський, здається, не виявив свою зацікавленість у Марфі Холдінг, коли він зайняв посаду, але незрозуміло, чи мав він борги. Була також певна суперечка щодо того, чи має він мальтійське громадянство після того, як питання було порушено членом парламенту України. Вощевський заперечував, що він є громадянином Мальти. Компанія з'явилася в «розпуску» в Мальтійському реєстрі у жовтні 2017 року», – йдеться в «паперах».
 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ