З цією пропозицією виступив громадський діяч Олександр Хамінський, передає видання MK.ru.

Він вважає, що правову оцінку потрібно дати фото- та відеоматеріалам з геотегами з виступів співачки, зіставлені з даними прикордонної служби про дати перетинання нею державного кордону РФ і МЗС РФ про терміни та типи виданих їй віз. 

"Лайма Вайкуле, чия концертна діяльність почалася ще в радянські часи, безумовно, розглядає російських виконавців як колег по цеху. І, бачачи, як вони безпардонно і нахабно уникають сплати податків, заявляючи, що вони "не виступають за нечувані гонорари на приватних вечірках, а просто зайшли до друга на захід і заодно безкоштовно заспівали", хотіла б застосовувати аналогічний підхід. Але з громадянкою Європи історія трохи інша і в цьому випадку. Якщо ти чесний, але приїжджаєш виступати безкоштовно, ти все одно повинен щоразу отримувати не туристичну, а просту гуманітарну візу, оскільки в Росії є закон про статус іноземних громадян", – заявив Хамінський.

За його словами, приїжджаючи в Росію як для участі в організованих на спеціалізованих майданчиках виступах, так і на запрошення російських корпоративних і приватних клієнтів, Вайкуле як громадянка Євросоюзу повинна кожен раз оформляти просту робочу візу з зазначенням мети поїздки, поданням до консульської установи МЗС Росії контракту на виступ з достовірно вказаною сумою винагороди, а також сплачувати податки з усіх гонорарів, включаючи одержувані готівкою.

Також, юрист наголосив, що артистка повинна дотримуватися не тільки європейських, але й російських законів

"Якщо пані Вайкуле дійсно настільки поважає норми європейського в цілому і латвійського зокрема законодавства, що забороняє їй, наприклад, працювати в Криму, їй не повинно бути складно дотримуватися і російських законів", – додав він.

Нагадаємо, раніше перед своїм концертом в Одесі Вайкуле провела прес-конференцію, де заявила, що не поїде до окупованого Криму «ні за які гроші». 

Після скандалу, який виник після цієї заяви, співачка наголосила, що не очікувала такого резонансу і не уявляла, що «люди такі тварини, зійшли з розуму і абсолютно зомбовані».

Разом з тим, легендарний латвійський композитор Раймонд Паулс заявив, що підтримує вибір співачки Лайми Вайкуле щодо анексованого Росією Криму.

Натомість Голова Комісії Ради Федерації з інформаційної політики Олексій Пушков заявив, що «європейці взагалі не знають», хто така Лайма Вайкуле.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ