Про це заявив директор департаменту загальноєвропейського співробітництва МЗС РФ Андрій Келін, повідомляє «Сегодня».

У Росії, як і раніше, вважають, що миротворці повинні займатися охороною спостерігачів ОБСЄ, оскільки, на думку російського дипломата, звіти ОБСЄ нібито не завжди об'єктивні.

«Наша позиція полягає в тому, що операція по лінії ООН повинна проводитися на підтримку місії ОБСЄ. Робота Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ йде вже досить тривалий час, вона має свої недоліки, зокрема, її доповіді не завжди бувають об'єктивними, але, в цілому, ми вважаємо, що вона там потрібна. Місія ОБСЄ є частиною Мінських угод, за виконання яких обстоюємо не тільки ми, а й усі країни-учасниці «нормандського формату». Та й з США є сигнали, що вони за виконання «Мінська-2». Так що миротворці покликані захищати спостерігачів ОБСЄ, а як вони це будуть робити – це інше питання», – сказав Келін.

Він зазначив, що спостерігачі перебуватимуть в більшій безпеці, якщо до них приставлять озброєних людей.

Також дипломат підкреслив, що позиція РФ щодо місії ООН абсолютно чітка.

«Вона заснована на виконанні Мінських угод. Потрібно послідовно їх виконувати. Повинні бути створені політичні гарантії для населення Донбасу. Це означає поправки до конституції, це означає амністію, означає вибори, і лише останнім пунктом ми можемо говорити про російсько-український кордон», – пояснив Келін.

Як розповідав глава МЗС України Павло Клімкін, Київ хоче передати Донбас під міжнародний контроль. Він зазначив, що процес має на увазі відхід російських військ з території України.

Зі свого боку, спецпредставник США по Україні Курт Волкер окреслив приблизні терміни того, як довго після введення на Донбас миротворці пробудуть в Україні. Американський дипломат також назвав три головні складові по розгортанню місії ООН.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ