У суботу, 11 серпня, Федеральна служба виконання покарань Росії опублікувала звіт, у якому перерахувала всі медогляди та медпослуги, які було надано українському режисеру Олегу Сенцову протягом його голодування, пише ТСН.

Тюремники стверджують, що від початку відмови від їжі Сенцову «було надано 202 медичні послуги на загальну суму понад 45 тисяч рублів (близько 18 тис. грн – ред.)».

Також у повідомленні наголошується, що «на медикаментозне забезпечення цього пацієнта з федерального бюджету в зазначений період витрачено більше 95 тисяч рублів (понад 38 тис.грн)». Сума, яка витрачається ФСВП на Сенцова в середньому на день, за їхніми розрахунками – 1100 рублів (близько 450 грн).

«На цей час стан Сенцова О.Г. оцінюється як задовільний», - зазначається в повідомленні.

Російський опозиційний політик Михайло Ходорковський висловив стурбованість, що тюремники оприлюднили інформацію щодо Сенцова у суботу – вихідний день. За його словами, по вихідних офіційні заяви ФСВП робить вкрай рідко.

«У 2018-му році офіційний сайт ФСВП розміщував новини в суботу або неділю, коли ті були вихідними, а не робочими днями сьогодні другий (!) раз за рік. А перший раз трапився 18 березня - президентські вибори... Тривожно за Сенцова», - написав Ходорковський у мікроблозі.

9 серпня російський омбудсмен Тетяна Москалькова надіслала Україні нібито свіжі фото Сенцова, які мають засвідчити його чудове самопочуття. Однак, за словами адвоката заручника Кремля, насправді Сенцов виглядає ще гірше, аніж на фото, опублікованих омбудсменом Людмилою Денисовою.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив своє занепокоєння погіршенням здоров'я українського режисера Олега Сенцова і закликав владу негайно його звільнити. 

Окрім того, ЄС також закликав Росію надати належне лікування Олегу Сенцову.

Як писав «Вголос», 9 серпня у Кремлі підтвердили отримання листа від матері Олега Сенцова з проханням помилувати сина. Людмила Сенцова ще 13 липня закликала Путіна «проявити милосердя і помилувати сина, не губити його життя і життя його близьких».

8 серпня адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що в Сенцова пульс уповільнився до близько 40 ударів на хвилину, у в’язня погано з серцем, але на лікарню він не погоджується.

Попри це у Федеральній службі виконання покарань РФ знову заявили про «задовільний» стан здоров’я Сенцова.

Як відомо, 14 травня незаконно засуджений в Росії Олег Сенцов почав безстрокове голодування, вимогою якого є звільнення українських бранців Кремля. 

Український режисер Олег Сенцов сказав, що голодуватиме навіть до фатального кінця.

ІА "Вголос": НОВИНИ