Як заявила речник МЗС РФ Марія Захарова, Росія підтримує висновки Венеціанської комісії щодо українського закону «Про освіту» і розраховує, що Рада Європи буде моніторити ситуацію з дотриманням українською стороною цих рекомендацій, повідомляє прес-служба відомства.

Вона вважає, що український мовний закон нібито «дискримінує» мільйони російськомовних громадян України.

«Зі свого боку відзначаємо, що вимоги російської сторони в питаннях захисту мовних прав більшої частини українського населення не виходять за рамки того, що настійно рекомендують Києву профільні міжнародні організації, доповіді яких містять критичні відгуки про ситуацію в праволюдській сфері в Україні. Закликаємо українську владу з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії провести консультації з представниками національних меншин та іншими зацікавленими сторонами з метою вироблення рішень, які забезпечили б рівні мовні права всім без винятку громадянам України», – заявила Захарова.

Також у російському відомстві розраховують, що Рада Європи буде вести постійний моніторинг дотримання українською стороною рекомендацій Венеціанської комісії.

«Ми також звернули увагу на заяви високопоставлених представників ЄС, які обіцяли наполягати на їх виконанні Києвом у повному обсязі. Це необхідно для ефективного забезпечення прав національних меншин в Україні на освіту рідною мовою», – додала Захарова.

Як писав «Вголос», Венеціанська комісія опублікувала свої рекомендації Україні щодо закону «Про освіту». Члени комісії похвалили посилення позицій державної мови в Україні. При цьому запропонували збільшити перехідний період для нацменшин. Нагадаємо, вивчення предметів двома мовами для тих, хто почав учитися до 1 вересня 2018 року згідно зі законом відкладається на 2020 рік. Крім того, у Венеціанській комісії залишилися незадоволені неточністю формулювань в законі. «Венеціанка» закликала Україну внести зміни в «мовну статтю» щодо російської мови.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ