У заходах також взяли участь перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, Генеральний консул України в м. Любліні Василь Павлюк, громадськість Львівщини та Волині.

Біля хреста, встановленого українською громадою в пам'ять про мирних жителів села, яких було знищено в 1944 році, відбулися панахида та віче.

«Це місце загибелі близько тисячі мирних українців, місце великої трагедії, про яку однак мало знають навіть в Україні. На жаль, у чергову річницю тих жахливих подій ми не побачили особливої уваги з боку української влади, не було тут представників польської влади, римо-католицького духовенства… Одразу згадую урочистості в Гуті Пеняцькій на Львівщині, де відкривали пам’ятник за участі урядовців, численного духовенства, почесної варти. Але прикро не тільки за те, що пам’ятник в Гуті Пеняцькій помпезний, а в Сагрині набагато скромніший, що в Гуті його встановили за короткий час, оминувши необхідні погодження, а хрест в Сагрині встановлювали після складних дозвільних процедур і він досі офіційно не відкритий. Прикро, що через байдужість влади до трагічних сторінок української історії ризикуємо виховати українців з меншовартістю, з втраченим почуттям власної гідності», - зазначає Олег Панькевич.

Довідка: Українське село Сагринь на Холмщині знищили бойовики Армії Крайової та Батальйонів Хлопських 10 березня 1944 року. Сагринь згоріла дотла. Знищено церкву, парафіяльні будинки, понад 260 будинків, молитовний будинок громади євангельських християн, сотні господарських будівель. Під час жорстокої різанини в Сагрині та прилеглих селах бандити вбили від 800 до 1240 українців, 70% з яких становили жінки і діти. Більшість із них перед смертю зазнали тортур.

ІА "Вголос": НОВИНИ