Святкові заходи є частиною намагання уряду підвищити національну гордість і покращити якість життя в Саудівській Аравії, пише Голос Америки.

Також пропонується концерт у місті Джедда на Червоному морі за участю 11 арабських музикантів, із феєрверками, повітряною акробатикою та традиційними народними танцювальними шоу.

Ці заходи є останніми розвагами, що фінансуються урядом у рамках програми «Бачення 2030 року», започаткованої два роки тому для диверсифікації економіки від нафти, створення нових секторів для залучення молодих громадян та відкриття усамітненого способу життя в Саудівській Аравії.

Проте в країні, яка дотримується суворої ваххабітської марки сунітського ісламу, що забороняє змішування статей, концерти та кінотеатри, критично оцінювалися, здавалося б, безневинні цілі плану з розширення можливостей жінок, заохочення спорту та інвестування в розваги.

Саудівські правителі також починають реформувати галузі, які колись були ексклюзивними сферами духовенства, такими як освіта та право, і сприяють елементам національної ідентичності, які не мають релігійного компоненту.

Вони посилили святкування Національного дня, на які раніше нападало духовенство за те, що вони нібито підривають релігійні почуття та сприяють просуванню об'єктів культурної спадщини, як-от набатейські кам’яні храми, які колись вважалися соромом у країні ісламу.

Очікується, що близько півтора мільйони саудівців візьмуть участь у заходах у 17 містах протягом чотирьох днів.

Реформи «Бачення 2030», покликані захопити до чверті з 20 мільярдів доларів, які зараз витрачаються за кордоном саудівськими громадянами, що звикли їздити за кордон, щоб подивитися шоу та відвідати парки розваг у сусідньому туристичному центрі Дубаї або далеко за його межами.

Події цих вихідних, проте, є безкоштовними для громадськості.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ