Спочатку це будуть просто програми, але в майбутньому створюватимуться візуально схожі на померлих роботи, пише Naked Sience.

Повідомляється, що тема створення електронних копій людей дуже активно експлуатується сучасною масовою культурою. Щось подібне ми, зокрема, могли бачити в науково-фантастичному серіалі «Чорне дзеркало». Часткове перенесення концепції в реальний світ стало можливий завдяки бурхливому розвитку штучного інтелекту і, зокрема, технології нейронних мереж. Досягненнями прогресу вирішили скористатися шведські винахідники – і на це звернуло увагу видання Dagen.

«Спочатку ми створили мовну програму, яка відповідає на питання наших клієнтів щодо організації похорону», – заявила виданню Шарлотта Руніус (Charlotte Runius), директор мережі стокгольмських похоронних бюро «Фенікс». Згодом з'явилася ідея створити «електронну копію людини».

Мова йде про спеціальну програму, яка буде імітувати голос покійного. Згідно із задумом, вона зможе відповідати на різні побутові питання, проте не зможе розповісти ні про що принципово нове, наприклад про новинки кінематографа. На цьому етапі не передбачена система оновлення бази даних.

Між тим шведських фахівців складно звинуватити у відсутності амбіцій: згідно з планами, програма стане тільки першим етапом реалізації проекту. Надалі планується розробка роботів, які матимуть візуальну схожість на померлих людей.

Поки що проект знаходиться на ранній стадії. Для перших працюючих зразків похоронне агентство і група програмістів мають намір знайти десять добровольців, голоси яких запише і обробить спеціальна програма.

 

«Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ