Про це повідомляє Інтерфакс.

Явка на плебісциті склала 62,6%. Результати підрахунку голосів показали, що 53,98% учасників референдуму негативно поставилися до ідеї виділити з місцевого бюджету 100 млн швейцарських франків (більше $ 100 млн) на організацію і проведення Олімпіади в Сьоні. На думку тих, хто проголосував, витрати на проведення змагань занадто великі, навіть незважаючи на те, що більшу частину фінансування Олімпіади готовий взяти на себе федеральний уряд країни.

У самому Сьоні, де швейцарська влада також провела опитування населення, проти Олімпійських ігор висловилися понад 60%. Не хотіли б приймати у себе міжнародні спортивні змагання і більшість громадян в Мартін'ї, С'єр, Саксон, Сен-Моріс, Савіз, Ветро, ​​Фісп і Бриг, а також жителі громади Церматт, де розташований знаменитий гірськолижний курорт Швейцарії.

За Олімпійські ігри проголосували в гірських комунах: наприклад, в Кран-Монтані схвалили ідею 57% учасників, в Гомі - 62%, у Фіші - 70%, в Еволені - 65%.

Міністр фінансів Швейцарії Велі Маурер запевнив, що протягом наступних 20 років уряд країни не буде ставити питання про проведення зимової Олімпіади. «Люди вирішили, ми повинні прийняти це. Мільярд залишиться у нас в гаманці для виконання інших зобов'язань», - заявив він.

Проект зимових Олімпійських ігор 2026 року в Швейцарії припускав проведення змагань одразу в чотирьох кантонах країни. Більшу частину заходів хотіли провести в Вале, саме тому ключове значення для проекту представляє думка жителів цього регіону.

На початку квітня МОК опублікував список з семи Національних олімпійських комітетів, які підтвердили свій намір прийняти в своїй країні зимові Олімпійські і Параолімпійські ігри 2026 року. Крім Швейцарії кандидатами стали Австрія (Грац), Канада (Калгарі), Японія (Саппоро), Швеція (Стокгольм), Туреччина (Ерзурум), Італія (Кортіна-д'Ампеццо, Мілан або Турин). Однак пізніше стало відомо про те, що Японія хоче скасувати свою заявку і перенести її на 2030 рік.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ