Референдум відбудеться у червні, передає «meduza.io».

Якщо відповідні зміни буде внесено, швейцарці отримають право на щомісячний дохід у 2500 франків (2250 євро) - незалежно від того, працюють вони чи ні. Дітям буде виплачуватися по 625 франків.

Переведення всіх громадян на безумовний дохід коштувати в 208 млрд франків на рік. 150 млрд планують фінансувати з податків, решту 55 млрд з фондів соціального страхування.

Ідея безумовного доходу полягає в тому, щоб розірвати зв'язок між зайнятістю і добробутом. Прихильники цього підходу вважають, що більшість жителів все одно продовжить працювати, тільки не на тій роботі, де більше платять, а на тій, яка їм найбільше підходить. Крім того, безумовний дохід дозволить заощадити на адмініструванні численних дотацій незаможнім - їх скасують, а замість них будуть платити фіксовану суму.

Безумовний дохід в останні роки обговорюється в декількох, як правило, благополучних країнах. Експеримент з виплати безумовного доходу проходив у Німеччині, а у Фінляндії детальний проект переходу на безумовний дохід у 800 євро буде представлений в 2016 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ