Про це з посиланням на місцеву владу повідомляє портал The Local

Перевал став пам'яткою ще в 2011 році, коли сторож розташованого там гірського притулку виявив після сильного танення снігів кілька стародавніх артефактів. 

Кілька стародавніх предметів були знайдені на Льочені влітку 2012 року, проте наступні чотири літа місцевість була вкрита снігами. Лише у вересні 2017 року з'явилася можливість відкопати ще більше знахідок. 

Цього разу археологи знайшли дерев'яний ящик з борошном, фрагменти луків, крем'яні наконечники стріл, мотузку з тваринного волокна, виготовлену з коров'ячого рогу ємність і маленькі шматочки шкіри. 

За результатами аналізу встановлено, що артефакти відносяться до 2000-1800 років до нашої ери. Вчені припускають, що спорядження належало мешканцеві гір періоду бронзового століття. Знахідка стала найстарішою з усіх коли-небудь виявлених на перевалі Льочен. 

Як зазначає ЗМІ, нове археологічне відкриття підтвердило, що перевал використовувався мисливцями, пастухами і торговцями як транспортна магістраль протягом як мінімум чотирьох тисяч років. 

ІА "Вголос": НОВИНИ