Спецпризначенці оточили споруду, зламали двері, потрощили вівтар, поцупили ікони та церковне начиння, передає ТСН.

Кримському архієпископу Клименту, який хотів увійти всередину, викрутили руку та завдали травм, а пояснювати, куди забирають ікони та церковне майно, силовики не стали. «Це все вони руйнують, зривають. Це церковна утварь, ікони, які були розвішані у каплиці Христа Спасителя. Куди вони виносять це все, не знаю», – зізнається глава Кримської єпархії УПЦ-КП.

За час окупації в цієї церкви вже відібрали кілька храмів – у Севастополі та Перевальному, де так звані «казаки» три роки тому ще й побили вірян. Церкви відбирають на користь Московського патріархату та навіть комерційних організацій, так закрилися парафії у Керчі, Красноперекопську та Саках. Тепер окупанти взялись за кафедральний собор у Сімферополі – чи не останній центр кримського українства. Напад також пов'язують з позицією архієпископа Климента, який активно виступає на захист українських, в тому числі кримськотатарських активістів, яких нині переслідують у Криму.

У Київському патріархаті назвали це спробою ліквідувати українську церкву та всі осередки інакомислення на півострові. Церква обурена та просить допомоги у ЄС і США, а також вимагає від Росії припинити релігійні утиски.

«Ми звертаємось також до міжнародних організацій – ООН, ОБСЄ, до церков та релігійних організацій в Україні та за кордоном з проханням чинити тиск на російську владу для того, щоби беззаконня по відношенню до української православної громади у Криму було негайно припинено», - закликав речник УПЦ-КП Євстратій Зоря.


«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ