Про це пише EurekAlert!.

Вінсент Дж. Лінч, еволюційний біолог в Чиказькому університеті та співавтор статті сказав, що розуміння того, як слони протидіють ракові може надихнути розробку нових ліків.

«Це може розповісти нам щось фундаментальне щодо раку як процесу. І якщо нам пощастить, це може нам підказати, як лікувати цю хворобу в людини», – каже Лінч.

Тривалість життя слонів схожа з людською, проте через розмір у них приблизно в 100 разів більше потенційно ракових клітин. Незважаючи на це, менше 5% слонів хворіють на онкологічні захворювання, тоді як у людей цей показник наближається до 17%.

Виявилося, як і у людей, за боротьбу з дефектними ДНК у слонів відповідає ген р53. Однак у людей всього одна копія цього гена, а у слонів – 20. Крім того, у них знайшли псевдоген LIF6, який не може кодувати білок і експресуватися в клітині. У нього з'явилася функція виробництва білка при активації гена р53, при цьому псевдоген дістається до мітохондрій і знищує їх.

«Для підтвердження того, що LIF6 працює так, як ми думаємо, доцільно провести ще кілька експериментів, але початок фантастичний», – каже науковець.

Вчені назвали його зомбі-геном саме через дивну активацію і можливості заморозки мітохондрій. Можливо, цей ген з'явився у слонів приблизно 30 млн років тому, коли їх предки почали збільшуватися в розмірах.

Науковці постійно вивчають тварин в пошуках вирішення людських проблем. Так, печерні рибки можуть допомогти людям економити час на сні: сліпі тетри Astyanax mexicanus – рибки з печер Мексики і півдня США – сплять всього по дві години на добу, і при цьому можуть жити до 30 років. Вчені вивчають їх, щоб зрозуміти механізми сну в людей, і, можливо, змусити нас висипатися за меншу кількість годин.

А за допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: Голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.

ІА "Вголос": НОВИНИ