Про це повідомляє Naked science.

Під час дослідження вчені спиралися на попередню оцінку кількості вільно літаючих об'єктів, яка була дана астрофізиками Гавайського університету, і змоделювали здатність Сонця і Юпітера притягувати їх. У результаті було встановлено, що одночасно в Сонячній системі можуть знаходитися тисячі подібних об'єктів, десятки з яких – кілометрових розмірів.

Аналогічні розрахунки були проведені і для подвійної системи Альфа Центавра –вона виявилася здатна «вловлювати» навіть цілі планети розміром із Землю, які також можуть викидатися зі своїх систем і вирушати у вільний міжзоряний політ.

Ці висновки дозволяють згадати про гіпотезу панспермії – поширення життя, що виникло на одній з планет, на інші тіла і навіть в інші зоряні системи. Якщо примітивні мікроби або навіть окремі молекули нуклеїнових кислот опиняться під захистом товстих шарів породи або льоду, то теоретично вони зможуть витримати тривалу і важку космічну подорож, поки не зіткнуться з іншою планетою.

Згідно з розрахунками вчених, близько 400 міжзоряних об'єктів діаметром 100 і більше метрів, а також близько десятка об'єктів розмірами більше кілометра, могли встигнути зіткнутися з нашою планетою ще до старту абіогенної еволюції – моменту, який відносять до часу приблизно 3,8 мільярда років тому.

Дослідники підкреслюють, що пошук позаземного життя можна вести не тільки на інших планетах і супутниках в межах Сонячної системи, але і спостерігаючи за міжзоряними астероїдами.

 

«Вголос»
 

ІА "Вголос": НОВИНИ