Співачка померла від раку підшлункової залози у віці 76 років.

Арета Луїза Франклін народилася 25 березня 1942 року в Мемфісі (штат Теннессі, США) і виросла в Детройті (штат Мічіган). Її батько був священиком, а мати співала госпел (жанр християнської церковної музики). У дитинстві Арета разом із сестрами співала в церковному хорі. У 14 років були зроблені її перші записи. З 1966 року, Франклін записувалася на лейблі Columbia Records, проте її пісні рідко потрапляли до чартів.

 

Наприкінці 1966 року продюсер Джеррі Векслер запросив співачку співпрацювати з лейблом Atlantic Records і привіз її до Алабамуи, де вона записала сингл I Never Loved a Man (The Way I Love You). Ця пісня стала перлиною класичного соулу. У 1967-1968 роках 10 пісень Арети постійно посідали найвищі сходинки у поп-чартах. Це зокрема пісні Chain of Fools, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, а також Respect, яка стала гімном феміністського руху.

Співачка була обличчям чорної Америки в роки боротьби за цивільні права. Її різкий упевнений вокал у супроводі новаторських аранжувань став еталоном класичного соула. Франклін називають королевою соулу або Леді Соул. У січні 1987 року вона стала першою жінкою, чиє ім'я потрапило до Зали слави рок-н-ролу. У листопаді 2008 року журнал Rolling Stone назвав її найвидатнішою вокалісткою епохи рок-н-ролу. Франклін також зіграла у кінострічках "Брати Блюз" і "Брати Блюз 2000".

У 2005 році Арету Франклін нагородили найвищою нагородою США - медаллю Свободи.

ІА "Вголос": НОВИНИ