Про це йдеться в листі конгресменів від 16 травня, передає ВВС.

Волкер і Рос-Лейтінен нагадали, що чинний у США закон «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA) передбачає включення до списку санкцій людей і компаній, які проводять операції в анексованому Криму. За їхніми даними, компанії Євтушенкова, статки якого Forbes у 2018 році оцінив на суму $2 млрд, брали участь у великих інвестиційних проектах на території півострова.

«У жовтні 2016 року у нараді, що відбулася в Криму, президент РФ Володимир Путін підтвердив, що Володимир Петрович Євтушенков і АФК «Система» будуватимуть багатофункціональні медичні центри в Севастополі та на території республіки Крим», – йдеться в листі.

Конгресмени також звертають увагу на те, що компанія МТС може бути залучена в корупційні бізнес-схеми за участю уряду Узбекистану.

Офіційний представник АФК «Система» Сергій Копитов заявив, що в компанії не отримували ніяких офіційних запитів з цього приводу.

«Група АФК «Система» не веде інвестиційної діяльності на території Севастополя і Республіки Крим», – запевнив він.

Відзначають також, що акції «Системи» впали більш ніж на 7,3%, а акції компанії МТС, що входить у холдинг, – більш ніж на 5%. При цьому, за даними Бі-бі-сі, акції компаній «буквально звалилися» після того, як стало відомо про лист конгресменів.

Нагадаємо, Євтушенков є засновником і основним власником холдингу АФК «Система», до якого входять телекомунікаційна компанія МТС, мережа клінік «Медсі» й інші компанії. У цьому році він зайняв 49-те місце в рейтингу Forbes.

У вересні 2014 року Євтушенкову були пред'явлені звинувачення за статтею «відмивання грошей», а потім його помістили під домашній арешт. Наприкінці жовтня Арбітражний суд Москви ухвалив вилучити акції «Башнефть» у АФК «Система» на користь держави. У січні 2016 року справу проти Євтушенкова закрили. Після свого звільнення в інтерв'ю російським ЗМІ він заявив, що не ображається на владу.

У жовтні 2016 року держкомпанія «Роснефть» викупила контрольний пакет акцій «Башнефть» під час приватизації. А в травні 2017 року нафтові компанії подали в суд позов до АФК «Система» з вимогою виплатити 106,6 мільярда рублів, а потім суму позову було збільшено до 170,6 мільярда рублів.

АФК «Система» під час володіння «Башнефтью» провела реорганізацію компанії, через яку, на думку «Роснефти», нафтова компанія зазнала збитків. Через позов було заморожено активи «Системи», а сама компанія пережила технічний дефолт. На тлі скандалу акції АФК «Система» знову обвалилися, а статки Євтушенкова за 2017 рік скоротилися на 1,5 млрд рублів.

У серпні 2017 року Арбітражний суд Башкирії виніс рішення про стягнення з АФК «Система» 136,3 мільярда рублів на користь «Роснефти». Обидві сторони намагалися оскаржити це рішення. Конфлікт закінчився в грудні 2017 року. Євтушенков і голова «Роснефти» Ігор Сєчін узяли участь у зустрічі з Путіним. Незабаром між компаніями було підписано мирову угоду.

ІА "Вголос": НОВИНИ