За допомогою нового пристрою вчені планують лікувати посттравматичний стресовий розлад і депресію у ветеранів, йдеться в статті Nature.

Дві групи нейробіологів з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Массачусетського госпіталю під загальним керівництвом Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (DARPA) імплантували в мозок людини нейроімплант, який генерує електромагнітні хвилі і таким чином регулює поведінку і почуття.

Мозкові імпланти, які стимулюють мозок за допомогою електричних імпульсів, успішно застосовуються для лікування розладів руху, в тому числі хвороби Паркінсона. Однак в разі порушень настрою подібні пристрої були набагато менш ефективними.

«Ми дізналися багато про обмеження нашої сучасної технології», - говорить Едвард Чанг, невролог в Університеті Каліфорнії, Сан-Франциско, який веде один з проектів.

Пристрій зчитує електромагнітне поле мозку, виділяє характерні для різного фізичного стану патерни і створює власні електромагнітні коливання. Таким чином, настрій людини можна коригувати. Відзначається, що це перший нейроімплант зі зворотним зв'язком, який вдалося імплантувати в мозок живої людини. Замість того, щоб стимулювати мозок постійно, пристрій зі зворотним зв'язком генеруватиме власні коливання тільки тоді, коли це необхідно.

Нейроімплант вже випробували на шести пацієнтах, які страждають на епілепсію. Детальний аналіз даних про активність мозку шести осіб дозволив створити механізм, який декодує нервові імпульси в інформацію про настрої. Також були виявлені певні закономірності в відділах мозку, які пов'язані з емоціями.

Робота, яку представили в середині листопада в Товаристві неврології в Вашингтоні, врешті-решт може забезпечити спосіб лікування серйозних психічних захворювань, які чинять опір звичайним методам лікування. Одночасно метод піднімає гострі етичні проблеми, не в останню чергу тому, що може дати дослідникам доступ до почуттів людини в режимі реального часу.

ІА "Вголос": НОВИНИ