Про це йдеться на сайті організації, – пише Еспресо.

За даними дослідників світлового забруднення, одна третина людей у світі не бачить зірок, а це означає, що виникає потреба створювати спеціальні заповідники, куди могли б відправитися охочі помилуватися чудовими краєвидами нічного неба.

Незвичайний заповідник, який простягається від Сан-Валлі до Стенлі, охоплює понад 3600 квадратних кілометрів, що робить його третім за величиною на планеті.

«Центральний заповідник темного неба в Айдахо було створено не тільки для місцевих, а й для всіх жителів штату і туристів з усього світу, які можуть приїхати сюди і насолодитися первозданним дивом нічного зоряного неба», – сказав мер міста Стенлі і давній прихильник створення заповідника Стів Ботті.

За даними IDA, для того, щоб отримати офіційне звання, місцевість повинна надавати «винятковий краєвид неба, зірок і нічного середовища».

Спеціалісти впевнені, що створення такої території в Айдахо якнайкраще допоможе в боротьбі із використанням штучного освітлення, яке несприятливо позначається на довкіллі, а також може чинити негативний і смертельний вплив на багатьох істот, включно із земноводними, птахами, ссавцями, комахами й рослинами.

Загалом у світі налічується 12 офіційних заповідників темного неба.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ