Про це повідомляє Укрінформ

Голосування у верхній палаті Конгресу США відбулося після опівдня понеділка.

Сенатори з обох партій підтримали більшістю голосів законопроект, який дозволяє продовжити фінансування американського уряду на тимчасовій основі – до 8 лютого. За процедурою, законопроект має ще затвердити президент, втім у нинішній ситуації це залишається формальністю.

Демократи й республіканці в Конгресі вже тривалий час не можуть досягти домовленості щодо продовження окремих ініціатив, затверджених адміністрацією Обами. Передусім, йдеться про так званий закон DACA, який захищає від депортації зі США мігрантів, які були ввезені в Америку нелегально дітьми. Нинішній глава Білого дому Дональд Трамп виступає проти цього закону, втім демократи наполягають на його продовженні.

Зранку понеділка лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконелл пообіцяв, що в разі відновлення фінансування уряду республіканська більшість включиться в переговори з демократами щодо закону DACA, імміграційних питань та інших ініціатив.

Зі свого боку, лідер демократів у Сенаті Чак Шумер, виступаючи безпосередньо перед голосуванням, заявив, що його однопартійці приймають пропозицію республіканців.

«Ми голосуватимемо сьогодні за поновлення роботи уряду з тим, щоб продовжити переговори про спільну угоду із зобов'язанням, що в разі, якщо до 8 лютого не буде досягнуто домовленості, Сенат негайно почне розгляд законодавства, яке стосується DACA», - заявив Шумер. Він підкреслив, що цей процес «буде нейтральним та чесним з усіх сторін».

Зазначимо, що в ніч з п'ятниці на суботу верхня палата американського Конгресу провалила голосування законопроекту про тимчасове фінансування уряду США, внаслідок чого настав так званий «урядовий шат даун». Для затвердження законопроекту в Сенаті необхідна підтримка щонайменше 60 законодавців. Республіканці мають у верхній палаті 51 голос.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ