До Міністерства юстиції Польщі текст потрапив вже після голосування, повідомляє Onet.pl.

Повідомляється, що 19 січня до Варшиви приїхав Томас К. Йездгерді, відповідальний у Державному департаменті США за питання щодо Голокосту. У МЗС Польщі він зустрівся із Мацеєм Пісарським, уповноваженим міністра юстиції у справах контактів із єврейською діаспорою, Анною Перл із департаменту Америки та Філіпом Бартковичем з департаменту стратегії зовнішньої політики. 22 січня, тобто за 4 дні до голосування за поправки до закону про Інститут національної пам'яті, Пісарський написав записку, про яку дізналося польське видання Onet.pl.

«ТКЙ (Томас К. Йездгерді, – ред) запитав про стан парламентських робіт над змінами до закону про ІНП (Інститут національної пам'яті, – ред). Запитав також про стан розслідування у справі контроверсійної статті Яна Томаша Ґросса у Die Welt, 13.09.2015 (у якій стверджується, що поляки під час Другої світової війни «вбили більше євреїв, ніж німців»). Пояснив мету проектування змін до закону про ІНП. Підкреслив, що у питанні Я. Т. Ґросса судове провадження ведеться «у справі» а «не проти», і як МЗС не маємо контролю поточного провадження. ТКЙ повторив відому і багаторазово презентовану позицію, що у випадку ухвалення змін до закону про ІНП, як і у разі звинувачення Я.Т. Ґросса, Департамент США буде змушений до висловлення критичної позиції», – йдеться у записці.

Повідомляється, що записку скерували до глави МЗС Яцека Чапутовіча, його заступника Марка Магеровського, до заступника держсекретаря у Канцелярії президента Польщі Войцеха Коларського та заступника міністерства юстиції Патрика Які, котрий провів через парламент зміни до закону про Інститут національної пам'яті.

На запитання про записку, віце-міністр юстиції відповів, що отримав її вже після голосування у Сеймі, як доказ – показав печатку із датою 30 січня.

Як повідомляє видання, Томас К. Йездгерді у той же день зустрічався також і з Патриком Які. На зустрічі не йшлося про зміни до закону про Інститут національної пам'яті.

Які також оприлюднив лист, надісланий Томасом К. Йездгердом як підсумок їхньої зустрічі. Зміст листа стосується лише прав громадян США на участь у реприватизації єврейської власності.

«Мабуть, американці подумали, що якщо повідомили про це МЗС, то вони нам перекажуть. А не переказали», – повідомив Які виданню.

Наразі польські ЗМІ очікують реакції МЗС Польщі. 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ