Виступаючи перед стриянами, депутат Львівської обласної ради від Всеукраїнського об’єднання “Свобода», кандидат мистецтвознавства, професор Львівської національної академії мистецтв Ярослав Кравченко наголосив на доцільності ліквідації пам’яток тоталітаризму в українських містах, а зокрема і у Стрию. Голова Львівської обласної організації ВО «Свобода», депутат Львівської обласної ради від Всеукраїнського об’єднання “Свобода» Ірина Сех розповіла про необхідність прийняття Закону України «Про заборону комуністичної ідеології», проект якого Олег Тягнибок запропонував на розгляд Верховної ради у 2005 році, а також запросила присутніх підтримати звернення до Президента України, парламенту, міського голови та депутатів Стрийської міської ради про демонтаж пам’ятника радянському воїну - «визволителю» з центральної частини Стрия.

Перед присутніми на акції виступили також заступник голови Львівської обласної організації ВО «Свобода» Андрій Холявка, який розповів про політику у сфері національної пам’яті України, директор з наукової роботи Стрийського краєзнавчого музею п. Зеновія Ханас, яка розповіла про репресії проти українців на Стрийщині.

Усіх українців, замордованих у Стрийській тюрмі вшанували хвилиною мовчання.

Нагадаємо, що ВО «Свобода» зібрало уже більше ніж тисячу підписів мешканців Стрия за демонтаж пам’ ятника з центральної площі міста.

 

 


 

ІА "Вголос": НОВИНИ